I museets verksamhet ingår "Rosenborg", hemmet efter möbelsnickaren Axel Gunnesson som stått orört sedan 1952. Barbro Jern och Kerstin Bylander som ansvarade för visningen på Hammardagen hade fullt hus hela dagen. Alla förundrades över känslan av att komma in i ett hem som stått orört i nästan 60 år.

Besöksrekord #2 på årets kommunala kulturfest
Museet deltog i år i "Kulturens Dag & Natt" den 23 september. Hela dagen strömmade besökarna till och de sista lämnade inte museet förrän efter kl 22. Både konstnärerna och vi på museet tyckte det kulturella deltagandet var inspirerande och givande. Deltagande även 2012 förutspås.

Arrangemang 2011 på industrimuseet

Fem-artister
Barbro-Rosenborg

Här är konstnärerna som medverkade. Från vänster Ulla Blomqvist, Åsa Hoffner Sahlqvist, Gunilla Åkerblom Nielsen, Birgitta Holmberg och Jennie Ljungeskog.

Besöksrekord #1 på Hammardagen

"Moderna museet"
Själva industridelen av museet har i år genomgått mindre förändringar och i första hand bara underhållits. En nyhet som fått många att höja på ögonbrynen är montern med de tekniska "självklarheter" som vår generation fått uppleva. Det är vanliga konsumentprodukter som utvecklats till "tekniska mirakel".

Tisdagsgruppen

Museet har fått nytt tak...
Taket har varit en ständig oroshärd under de senaste åren. Det har läckt på flera ställen i museet med risk att värdefulla föremål skulle kunna tagit skada. Så äntligen tog hyresvärden itu med saken och ett omfattande renoveringsarbete genomfördes.

Vår egen tisdagsgrupp hade till säsongstarten renoverat en  toalett och byggt en bibliotekshörna.  Museiplanet har fått ett nytt fint golv.

Varje tisdag året om (utom under julhelgen) träffas "tisdagsgruppen", ett 20-tal entusiaster som arbetar med Museet. Inget är för stort eller för litet att ta i tu med.
På bilden undersöker man brandtrappans nedersta steg som tycks ha blivit fuktskadat.

PO-Spranger

Årets temautställning: Tabergsgruvan
Som ett naturligt komplement till den järnhistoriska utställningen på översta planet har vi i år visat unikt material från Tabergsgruvan. Både redskap, malm och unika bilder inifrån gruvan fanns till beskådand.

Per-Olof Jern, Föreningen Industrimuseets ordförande, demonstrerar den sprängutrustning man tidvis använde vid brytningen i tabergsgruvan.

Geologins dag 10 september 2011
På 60 platser runtom i landet ett arrangemang för att popularisera geologin som skolämne.
Museet deltog i samarbete med Tabergs gruvguider i arrangemanget som omfattade föredrag och en unik utställning av sten, mineral och malm fanns till beskådande.

....och en ny bibliotksdel

Bergets dag och Allmogemarknaden
Industrimuseet medverkar årligen på de publika aktiviteter som som rör kultur och hembygd. Naturligtvis fanns vi på plats när Bergets dag och Jönköpings Allmogemarknad ägde rum. Syftet med deltagandet är att sprida information om museet och att värva nya medlemmar.

Bergets-dag-2011
Museets-gubbar
Anders-Persson

Kulturchefen invigde
Lördagen den 14 maj öppnades museet för året av Jönköpings kommuns nya kulturchef Anders Persson. Anders kommer från Sävars kommun i Västerbotten som han jämförde med vår bygd. Han har ett förflutet som hantverkare och var road av rundvandringen i museet.
Ett 80-tal personer hade hörsammat inbjudan som utöver tal och förfriskningar också bjöds på sång och gitarrspel från en uppskattad trubadur.
Läs om vad Anders tyckte om museet.

Entrén har fått en ansiktslyftning
Det första intrycket  är oftast det viktigaste.
Till årets öppnande i maj hade därför entrën fått en uppfräschning.  Målad stendekor, en klippvägg från Taberg, och nya informationsskyltar är nu besökarens första intryck.

Besöksrekord #3 på museets första julmarknad
Tillsammans med NGIS arrangerade museet en julmarknad söndagen den 18 december.17 utställare deltog med ett rikt varierat utbud. Här salufördes allt: Honung, fågelholkar för kartongvin, tovade kläder, fårskinn, smycken, godis och mycket mycket mer. Själva sålde museet smidesprodukter och hade dessutom loppmarknad och kaffeservering -  naturligtvis.
På gården fick barnen pröva på turen i NGIS fiskdamm. För den som blev hungrig fanns fanns NGIS stora gril på platsl för korv och hamburgssugna.
En mycket lyckad tillställning i det liten trista julvädret. Besökarantalet uppgick till mellan 750 och 1.000 personer.

Julmarknad-2

André Rundqvist med assisterande hustru kommer från Snickeboa i Mullsjö som var ett av de 17 deltagande företagen som gladdes åt den täta publiktillströmningen.

Öppettider

Museet har öppet kl 13 - 17 lördagar och söndagar 11 maj till 16 juni
   25 juni till 18 augusti är museet öppet tisdag till söndag.
   24 augusti - 28 september är museet öppet lördagar och söndagar.
   Midsommarafton och midsom-
mardagen stängt.
   Gruppbesök mottages hela året!

Inträde 50 kr per person
(föreningsmedlemmar fritt inträde).
Ungdom under 15 år gratis.

 

Opening hours

11 May - 16 june, Saturdays and Sundays, 1 pm - 5 pm.
   25 June - 18 August is the museum open daily, Mondays closed).
   24 August - 28 September.
Saturdays and Sundays, 1 pm - 5 pm.
   Please note, that the museum is closed on Midsummer's Eve and Midsummer's Day, 24 and 25 June.
   Admission: Adults 50 SEK. Free for children under 15.

 

Öffnungszeiten

Das Museum ist immer von 13 bis 17 Uhr geöffnet.
11. Mai - 16. Juni, samstags und sonntags.
25. Juni - 18 Augusti, täglich außer montags.
   24. Augusti - .28 September samstags und sonntags.
   Am 24. und 25. Juni ist das Museum wegen dem Mittsommerfest geschlossen.
   Für Jugendliche unter 15 Jahren ist der Eintritt frei.
 

 

Norrahammars Industri- & Bygdemuseum
Hammarvägen 39 
562 32  Norrahammar
TEL +46 36 316621

info@industrimuseet.se

NHB 150 px